Een complete gids voor heren geuren

Een complete gids voor heren geuren

EEN COMPLETE GIDS VOOR HEREN GEUREN, AFTERSHAVES en COLOGNES

Geur is een onzichtbaar onderdeel van onze persoonlijke mannelijke stijl en heeft een krachtig effect op hoe mensen je zien en onthouden. Een goede after-shave biedt tal van voordelen, van het aantrekkelijker maken tot het minder gestrest en zelfverzekerder zijn.

Inhoudsopgave:

Waarom een geur dragen

Het dragen van een geur maakt je aantrekkelijker voor vrouwen. Bij het kiezen van een partner is geur een belangrijk onderdeel voor vrouwen. In een studie werd aangetoond dat hoewel visuele aanwijzingen voor mannen het belangrijkst zijn bij het kiezen van een vrouw, geur voor vrouwen de belangrijkste factor is bij het kiezen van een man.

Een man gebruikt in de eerste plaats zijn ogen, terwijl een vrouw haar neus gebruikt (zelfs als ze het niet weet!). Bovendien hebben vrouwen een beter en verfijnder reukvermogen. Vanaf de geboorte presteren vrouwen consistent beter dan mannen in reuktesten, zowel bij identificatie als bij detectie. Vrouwen zijn zelfs speciaal afgestemd om gevoelig te zijn voor mannelijke feromonen (geurende geslachtshormonen).

Geur is het krachtigste zintuig. Het is in feite 150.000 keer gevoeliger dan je zicht, en in staat om misschien meer dan een biljoen unieke geuren te detecteren (onze ogen kunnen slechts ongeveer 7.000.000 kleuren detecteren, en dat is een hoge schatting). Geur roept ook herinneringen beter op dan alle andere zintuigen, omdat de bulbus olfactorius rechtstreeks is verbonden met het limbische systeem, ook wel het ’emotionele brein’ genoemd. Krachtige en unieke geuren = diepe, emotionele verbinding.

We weten dat kleding je zelfvertrouwen vergroot. Je voelt je gewoon beter als je er goed uitziet. Het dragen van een bij jou passende aftershave versterkt dat gevoel, omdat je er zeker van zult zijn dat je er niet alleen goed uitziet maar er ook naar ruikt. Je zou je moeten realiseren hoe belangrijk geur is in de wereld, zelfs in niet-dating en niet-seksuele ontmoetingen.

Wat zijn geuren?

Een geur is een complex mengsel van wat mensen in de parfumindustrie grondstoffen noemen. Deze grondstoffen kunnen extracten zijn van natuurlijke bronnen of synthetische grondstoffen. Geparfumeerde oliën worden opgelost in een oplosmiddel (meestal alcohol) om een aangenaam mengsel van geuren te behouden.

Een hogere concentratie aan oliën betekent meestal een sterkere geur. De sterkte van de geur bepaalt hoe lang een applicatie op je huid blijft zitten. Het is belangrijk op te merken dat elke geur bij iedereen anders kan ruiken!

Wat is het verschil tussen Parfum, Eau de parfum, Eau de toilette, Eau de cologne en Eau Fraiche

Geuren

Geur is een unisex, algemene term die wordt gebruikt voor parfum. Het komt in vele vormen en wordt verschillende namen genoemd, maar valt over het algemeen in deze categorieën:

Eau Fraiche. De meest verdunde versie van geur, meestal met 1-3% parfumolie in alcohol en water. Duurt meestal minder dan een uur.

Eau de Cologne. Oudste term voor parfum, licht, fris en fruitig, typisch samengesteld uit 2-4% parfumoliën in alcohol en water. Wordt vaak gebruikt in geuren voor jongere mensen. Duurt meestal ongeveer 2 uur.

Eau de Toilette. Een lichte spraysamenstelling met 5-15% pure parfumessence opgelost in alcohol. Duurt meestal ongeveer 3 uur.

Eau de Parfum. Gebruikt om zowel mannen- als vrouwenproducten te beschrijven, en is de beste term om een geur te beschrijven. Bevat 15-20% pure parfumessentie en duurt ongeveer 5 tot 8 uur.

Parfum. Een verbastering van de Latijnse uitdrukking per fumum (door rook). De meest geconcentreerde en duurste van alle geuropties. Is samengesteld uit 20-30% pure parfumessentie. Een enkele toepassing kan tot 24 uur lang meegaan.

Sidharth-Malhotra-Ralph-Lauren

De levenscyclus van geuren

Geuren hebben een driedelige levenscyclus; denk aan een verdampende piramide waarbij de top langzaam verdwijnt totdat je de basis bereikt. Elk van de drie secties bevat individuele geuren, of noten, die met elkaar verbonden zijn tot wat je ruikt. Er zijn drie verschillende soorten noten waaruit de geur van de meeste geuren bestaat: top-, medium- en basisnoten:

Topnoot. De topnoot is de aanvankelijke, lichtere geur van de geur die onmiddellijk na het aanbrengen op de huid de neus bereikt. De topnoot duurt 15 minuten tot 2 uur. Typische topnoten zijn diverse lichte bloemengeuren, Citrus geuren (bergamot, citroen, sinaasappel), fruitige geuren (anijs, bessen, grapefruit). Verse kruiden en specerijen (basilicum, salie, venkel en citroengras).

Middennoot. Ook wel de hartnoot genoemd. De middelste noot toont het belangrijkste element van de geur. Middennoten ontwikkelen zich nadat de topnoot is verdwenen en kunnen 3-5 uur aanhouden nadat ze zijn gespoten. Hartnoten bevatten meestal zwaardere bloemengeuren zoals jasmijn, of groene geuren zoals gras of steen. Kruidengeuren zoals kaneel en kruidnagel kunnen hier voorkomen, maar ook fruitige geuren.

Basisnoot. Deze geuren zijn de laatste die zich ontwikkelen en zijn vaak de gedurfdere tonen van de geur die later op de dag meer opvallen. Basisnoten leggen de basis en bepalen hoe lang de geur op je huid blijft zitten. Ze duren meestal 5 tot 10 uur. Typische basisnoten zijn sandelhout, mos, vetiver, vanille, teer, leer, rook, tabak en muskus.

Lineaire versus niet-lineaire geuren

Sommige geuren ruiken hetzelfde voor jou of op jou vanaf de eerste spray totdat je het afspoelt; dit worden lineaire geuren genoemd. Anderen – niet-lineair genoemd – zullen in de loop van de tijd veranderen en door de notenlagen gaan. De meeste kwaliteitsgeuren hebben deze geurlevenscyclus. Vaak zullen goedkope geurfabrikanten niet investeren in deze gecompliceerde orkestratie van geuren; dus een van de gemakkelijkste manieren om een goedkoop parfum te identificeren, is dat het de hele tijd dat het wordt gedragen hetzelfde ruikt.

De twee soorten geuren

Er zijn twee soorten geuren, namelijk: Designer & niche Designer-geuren. Deze geuren, worden gemaakt door bedrijven als Armani, Chanel, Burberry en andere designermerken. Designer geuren worden meestal in grote getallen geproduceerd en zijn ontworpen voor massaconsumptie. Ze zijn gemaakt voor een breed publiek en zijn ook meestal gemaakt van goedkopere materialen om kosten te besparen en volumeproductie mogelijk te maken.

Niche-geuren worden gemaakt van duurdere/hogere ingrediënten. Dit zijn de parfums gemaakt door artiesten uit de industrie, gemaakt voor een meer selectieve klant die iets opvallends, gewaagds of unieks wil dragen. Deze geuren hebben niet altijd de universele aantrekkingskracht van een designergeur. In plaats daarvan accepteren ze dat niet iedereen van hun gedurfde geuren zal houden. Ze worden gezocht door de geurliefhebber die de grenzen wil verleggen. Deze niche-geuren zoals bijvoorbeeld; Creed, Tom Ford en Maison Francis Kurkdjian, zijn behoorlijk aan de prijs.

Duurder betekent niet noodzakelijkerwijs een betere geur. Enkele van de meest populaire geuren van de afgelopen honderd jaar waren relatief goedkope formules. Het is ook mogelijk om dure grondstoffen te mengen en een stinkende puinhoop te krijgen. Eén van de grootste prijsbepalende factoren is de hoeveelheid parfumolieconcentraat die een geur bevat. Hoewel, waar je uiteindelijk voor betaalt, zijn vaak de marketingkosten en het imago dat aan een merk is gekoppeld, in plaats van de kosten van de grondstoffen waaruit de geur bestaat.

Grote merken creëren parfums die deels wetenschap en deels marketing zijn. Ze hebben een vertrouwd gevoel voor al hun parfums. Parfums van Ralph Lauren zijn bijvoorbeeld gemaakt om een familie van bekende geuren te hebben. Als je er al tien jaar één draagt, zouden de nieuwste Polo-parfums je comfortabel moeten voelen, ook al is het niet dezelfde geur die je gewend bent.

Hoe je de juiste parfum / after shave selecteert en koopt

Wetenschappelijke studies suggereren dat een man van nature de geur kan kiezen die hem aantrekkelijker maakt. Jij bent dus de beste persoon om te bepalen welke geur bij jou past. Laat anderen niet voor je kiezen – er is een reden waarom cadeaugeuren jarenlang ongebruikt blijven. Gebruik in plaats daarvan de mening van anderen om je beslissing te versterken of in twijfel te trekken.

Alleen als meerdere mensen je vertellen dat je geur niet lekker is, moet je iets anders proberen. Koop ook niet blindelings, dat wil zeggen wanneer je een after shave koopt op aanraden van iemand zonder het zelf te proberen. De beste methode om een nieuwe geur te vinden, is door gedurende een dag persoonlijk te testen of het parfum je natuurlijke lichaamsgeur aanvult. Veel mannen hebben tientallen geuren, dus heb niet het gevoel dat je het perfect moet doen bij je eerste (of tiende) aankoop.

Welke maat geurfles moet je kopen? Geuren zijn er in veel verschillende flesformaten. Koop eerste een kleinere fles, simpelweg omdat dit een lager risico is. Je weet niet hoe vaak je het gaat dragen, en je smaak zal waarschijnlijk veranderen zodra je de kans krijgt om verschillende geuren te ruiken.

Geuren gaan niet eeuwig mee op de plank. Snelle warmteschommelingen, zoals die in de meeste badkamers voorkomen, zorgen ervoor dat de moleculen in een geur uit elkaar vallen. Zonlicht doet hetzelfde (dus vermijd opslag op de vensterbank). Verleng de levensduur van je geur door deze op te slaan in een koele, donkere en droge omgeving. Slaapkamerkasten zijn een geweldige plek.

Regels voor geurtoepassing

We zijn allemaal in de buurt geweest van mannen die te veel after-shave gebruikten. De geur is overweldigend en onaangenaam. Je kunt deze fout gemakkelijk voorkomen door te leren hoe je geur op de juiste en verstandige manier toepast.

Spray parfum op een droge huid, bij voorkeur direct na het douchen. Houd de spuitkop 7-15 cm van je huid tijdens het aanbrengen.

Breng geur aan op warmtegebieden. Je lichaamswarmte duwt de geur de hele dag door, waardoor een mooi geurspoor ontstaat dat gewoonlijk sillage wordt genoemd. Begin met de warmste delen van je lichaam: borst, nek, onderkaak, pols, onderarm, binnenkant elleboog, schouder. Spuit niet op al deze punten tegelijk; begin met één en spuit dan, terwijl je de geur leert kennen, 2-3 andere plekken. Pas opnieuw spuiten wanneer dat nodig is.

Het parfum in de huid wrijven lijkt verstandig. In werkelijkheid verbreekt het de moleculaire binding, waardoor de geur zwakker wordt. Een geurtje in de lucht spuiten en door de mist lopen is waardeloos. De meeste geur valt rechtstreeks op de grond. Spuit geen parfum op je kleding.

Minder is meer. Geur moet worden ontdekt, niet aangekondigd. Mensen die in de buurt zijn, moeten je eau de cologne kunnen ruiken, maar er niet door overweldigd worden.

Op zoek naar een lekkere zomergeur? Kijk bij: De 10 lekkerste zomergeuren voor mannen.