Maak Hellbound jouw nieuwe Netflix Binge

Maak Hellbound  jouw nieuwe Netflix Binge

De Zuid-Koreaanse serie van Train to Busan-regisseur Yeon Sang-ho combineert detectivedrama, religieuze kritiek en sociaal commentaar met flair.

Laten we meteen duidelijk zijn: Hellbound is niet de volgende Squid Game, ondanks wat je misschien online hebt gelezen. De twee Netflix-shows zijn beide afkomstig uit Zuid-Korea en hebben een zeer gerenomeerde regisseur aan het roer, maar daar houden de overeenkomsten op. Hoe dan ook, de nieuwe bovennatuurlijke serie van Netflix is zeker de volgende die je moet kijken. Waar Squid Game een vlijmscherpe kritiek was op het kapitalisme en de klassenverschillen, richt Hellbound zich op hoe mensen religie kunnen uitbuiten.

De show – die is aangepast van de gelijknamige webtoon (een online stripverhaal) van schrijver Choi Gyu-Seok en regisseur Yeon Sang-ho (die zelf is geïnspireerd door Yeon’s korte film The Hell uit 2003) – speelt zich af in een bijna toekomstige versie van Seoul, waar mensen “decreten” gegeven door demonische figuren die de exacte tijd aangeven waarop ze zullen sterven en hen informeren dat ze op weg zijn naar, ja, de hel. De serie volgt de levens van de gedoemden, degenen die hen onderzoeken, en de bredere rimpeleffecten op de wereld, waarbij detectivedrama, religieuze kritiek en scherp sociaal commentaar worden gecombineerd met flair.

Hellbound
Kim Hyun-joo in Hellbound.Courtesy of Jung Jaegu/Netflix.

Hellbound deelt minder verwantschap met verwrongen overlevingsdrama’s zoals Battle Royale en meer met The Leftovers, dat cult trauma verkent, evenals postmoderne horrorfilms, zoals Ringu en It Follows. Het is zeker een bovennatuurlijke aangelegenheid – er verschijnen gruwelijke verschijningen om mensen naar de hel te slepen – maar wat het meest schrijnend is aan Hellbound, is kijken naar de zeer herkenbare manier waarop mensen proberen met deze realiteit om te gaan.

Regisseur Yeon Sang-ho vertelde Time magazine, dat hij het genre ‘kosmische horror’ noemt, maar de ware terreur van Hellbound is duidelijk aards. Geïnspireerd door een droom waarin de regisseur zegt dat hij werd achtervolgd door ‘onbekende wezens’, is de terreur hier onvermijdelijk. Het hoeft niet snel te bewegen want wat je ook doet, het zit je op de hielen.

hellbound
Hellbound

Omdat deze sterfgevallen onverklaarbaar zijn, duiken er andere groepen op, die zowel de huiveringwekkende gebeurtenissen willen verklaren als ervan profiteren. The Arrowhead is een gewelddadige, hectische jeugdgroep onder leiding van de Alex Jones-achtige internetstreamer Lee Dong-wook, memorabel gespeeld door Kim Do yoon.

De New Truth Society is beter georganiseerd en gereserveerder en opereert bijna als een politieke partij, zoals The Leftovers’ Guilty Remnant – ze betalen zelfs een vrouw om haar dood uit te zenden op de tv, als een middel om het bewustzijn van de aanslagen verder te vergroten. Yoo Ah-in’s optreden als Jeong Jin-soo, de ijzersterke leider van de New Truth Society, is de meest magnetische van de serie, en toont het bereik van de acteur na zijn veelgeprezen optreden in 2018’s Burning als een ongelukkige schrijver. (Kim Hyun-joo is ook uitstekend in een minder opzichtige rol als advocaat Min Hye-jin.)

Menselijk drama

Het is een hele opgave om met al deze thema’s te jongleren en het fantasie-element niet te verliezen, maar Yeon is een van de beste genreregisseurs die ertegenwoordig is . Zijn zombiefilm uit 2016, Train to Busan, is een spannende, emotioneel ontroerende genrefilm die zijn unieke setting gebruikt om intense actiescènes te creëren en een diverse cast van personages te laten zien. En zijn charmante 2018-superheldenverhaal Psychokinesis is het soort geestige, oprechte film waar we geen genoeg van krijgen. Hellbound heeft een goed tempo dat de elementen van de onderwereld meestal weer naar voren lijken te komen net wanneer je volledig gefixeerd bent op het menselijke drama.

Hellbound
Hellbound.Courtesy of Netflix.

Het universum van de show is goed uitgewerkt en meeslepend, hoewel het karakterontwerp van de demonen er onhandiger uitziet dan misschien de bedoeling was – ze zijn ongeveer net zo eng als schurken van Ghostbusters. De wending van de derde aflevering waarbij Jeong betrokken is, voelt achteraf te raden, maar Yeon regisseert het behendig genoeg dat de spanning nog steeds elektrisch is. Hellbound is ook sluw in de integratie van sociale media, en zoals Polygon opmerkte, zijn vermogen om moderne moraliteit te bespreken zonder in moelijke “Cancel culture” eigenschappen vast te komen zitten.

In een interview gepubliceerd door The Korea Herald, zei Yeon dat hij hoopt op een dag al zijn projecten samen te voegen tot een onderling verbonden universum in Stephen King-stijl. Hij gaf toe dat het een “moeilijke droom is om te verwezenlijken”, maar tussen de kwaliteit van Hellbound en de ongelooflijke populariteit van de serie, zouden leidinggevenden er slim aan doen om het idee van de YCU eerder dan later te verkennen.

Author: Grant Rindner

Alle zes de afleveringen zijn nu te bekijken op Netflix.nl


Serie The Gentlemen van Guy Ritchie is in maart op Netflix te zien

Theo James baant zich een weg door de criminele onderwereld in de nieuwe trailer voor de serie The Gentlemen is…

Read More..

28 Years Later is officieel bevestigd

Ren voor je leven, want de zombies komen er weer aan, ze zijn sneller dan jij en ze staan op…

Read More..

Trailer Furiosa: A Mad Max Saga

Eindelijk krijgen fans van de iconische actiefranchise een voorproefje van Anya Taylor-Joy als een jongere versie van Charlize Theron’s woestijnheldin…

Read More..

NSFW Adult 18+ AI-chatbots

In de afgelopen jaren heeft de vooruitgang van AI-chatbots de manier waarop we met technologie omgaan getransformeerd. Deze intelligente virtuele…

Read More..

De eerste foto’s van Masters of the Air

Apple’s langverwachte, actievolle miniserie “Masters of the Air” van Steven Spielberg, Tom Hanks en Gary Goetzman gaat wereldwijd in première…

Read More..

Francis Ford Coppola denkt vaak aan het Romijnse Rijk

Francis Ford Coppola heeft zich uitgelaten over een recente trend: vrouwen die aan mannen vragen hoe vaak ze aan het…

Read More..

Geef een reactie