De 2023 Maserati Grecale SUV

De 2023 Maserati Grecale SUV

Maserati heeft eindelijk zijn gloednieuwe compacte SUV onthuld, de Grecale. De Maserati Grecale SUV zal net drie motoropties en één elektrische variant.beschikbaar zijn voor zowel fossiele brandstof als elektrische varianten, waarbij de laatste in 2023 op de markt zal komen. De Grecale SUV zit boordevol technologie en een gezonde dosis Italiaans DNA.

De elektrische SUV wordt gelanceerd onder het merk Folgore (Italiaans voor bliksem) en wordt gescheiden gehouden van de EV-specifieke platforms van het moederbedrijf Stellantis. De Grecale zal de eerste van vele EV-auto’s van het bedrijf zijn, in lijn met het doel om tegen 2030 een volledig elektrisch merk te worden.

De nieuwe SUV zou worden geproduceerd in de nieuwe fabriek van Cassino en we verwachten een lancering in Australië tegen het einde van dit jaar. De styling is duidelijk beïnvloed door de MC20-supercar, maar in onze ogen is het een coherenter ontwerp dan de grotere Levante. De grille is laag en de SUV heeft een brede houding dankzij de wielen die naar de hoeken zijn geduwd, terwijl de ‘Boomerang’-achterlichten een knipoog zijn naar de oudere Maserati-sportwagens.

Interieur Maserati Grecale SUV

Zijn proporties (4.846 mm lang, 2.163 mm breed en een hoogte van 1.670 mm) zijn strakker dan de Levante en de MC20-achtige neus past er gewoon heel goed in. Goed gedaan, Maserati.

Het interieur is een schok, aangezien eerdere Maserati-cabines digitaal uitgehongerd waren. U krijgt nu aanraakschermen, waaronder een 12,3-inch centraal aanraakscherm, gevolgd door een 8,8-inch touchpad voor klimaatregelingsfuncties, terwijl de wijzerplaten ook aanpasbaar zijn. Zelfs de traditionele Maserati-wijzerplaat is nu ook digitaal.

Verder is het business as usual met veel aanpassingsmogelijkheden. Lederen stoelen met contrasterende stiksels en is er een gesplitst infotainmentsysteem, aangedreven door Maserati’s intelligente multimediasysteem, evenals een volledig digitaal bestuurdersdisplay. Daarnaast krijg je een Sonus 3D-geluidssysteem met 14 of 21 speakers, afhankelijk van de variant.

Qua design beschrijft de Maserati Grecale als ‘kosmopolitisch en modern’, en we zijn het daar helemaal mee eens. De SUV heeft vloeiende lijnen over het hele koetswerk, duidelijk beïnvloed door de MC20-supercar, maar in onze ogen is het een coherenter ontwerp dan de grotere Levante.

De grille is laag en de SUV heeft een brede houding dankzij de wielen die naar de hoeken zijn geduwd. Aan de voorkant is Maserati’s iconische drietand niet te missen, terwijl de merknaam ‘Folgore’ te zien is op de voorvleugel aan de bestuurderskant. De achterkant is voorzien van boemerang-achterlichten, die geïnspireerd lijken op zijn neef, de Giugiaro 3200 GT.

MaseratiGrecaleTrofeo
Image: Maserati

Maserati de Grecale Trofeo

Zoals we eerder vermeldden, zal Maserati de Grecale naast de volledig elektrische optie aanbieden met drie verschillende motoren: de Maserati Grecale GT, die zal worden aangedreven door een hybride viercilindermotor, die 300 pk levert. Dan is er de Maserati Grecale Modena, met een 4-cilinder mild-hybride setup, die 330 pk produceert, maar je zou echt de ‘Trofeo’-versie willen hebben die verpakt is in een 3.0L 530-pk benzine V6 gebaseerd op de Nettuno-motor die is gemonteerd op de MC20. Prestatieclaims voor deze variant bootsen een sportwagen na met een 0-100 km/u-tijd van 3,8 seconden, terwijl de topsnelheid 285 km/u is.

Dat zijn serieuze prestaties en daagt de BMW X3 M Competition en de Porsche Macan GTS uit voor prestatiegerichte SUV-onderscheidingen. Als dit te zelfgenoegzaam klinkt, wordt er ook een puur elektrische versie genoemd als ‘Grecale Folgore’ met 400V-technologie. Alle motoren zijn standaard uitgerust met een 8-traps automaat.

Verschillende rijmodi werken met de (optionele) luchtvering om de auto te verlagen of te verhogen, afhankelijk van het terrein. Er zijn ook prestatieremmen beschikbaar. We verwachten de GT-, Modena- en Trofeo-versies van de Grecale bij de lancering, terwijl de elektrische Folgore-variant later volgend jaar zal verschijnen.

Qua afmetingen meet de Grecale 4.846 mm en 2.163 mm breed. Ter vergelijking: hij is langer dan de Toyota Fortuner en MG Gloster en breder dan de Kia Carnival.

De Maserati de Grecale SUV zal ongeveer (vanaf) € 57.800 kosten en is in de tweede helft van dit jaar in Nederland te koop.


Geef een reactie