The Dark Tower van Stephan King als TV-serie

The Dark Tower van Stephan King als TV-serie

The Dark Tower is de epische fantasieserie van horrorschrijver, Stephen King. Hoewel veel getalenteerde verhalenvertellers hebben geprobeerd dit verhaal voor het witte doek te verfilmen, moet een zo groot verhaal altijd een “prestigieuze” TV-serie zijn.

Eén van Stephan King’s vroegste verhalen werd het eerste boek, The Gunslinger, met de iconische eerste regel: ‘The man in black fled across the desert, and the gunslinger followed.’ De andere zeven boeken verschenen in de loop van de decennia, enkele in de jaren tachtig, één in de jaren negentig en de laatste twee in het begin van de jaren 2000.

Vrijwel onmiddellijk nadat de saga klaar was, gingen film-producenten ermee aan de slag om het aan te passen voor film. JJ Abrams heeft er een paar jaar aan gewerkt maar ging toch uiteindelijk verder met andere King-werken zoals 11.22.63. Ron Howard en Universal Pictures namen het stokje over tot 2015, met het idee van films en een seizoen televisie ertussen. Maar ook deze poging leverde niks op.

The-gunslinger

Uiteindelijk kreeg Sony Pictures de rechten in handen en leverde in 2017, de voor de fans onbevredigende film; The Dark Tower, met een onberispelijk gecaste Idris Elba als Roland (The gunslinger) en Matthew McConaughey als de Man in Black.

Deze bewerking werd geregisseerd door Nikolaj Arcel, die ook samen met Akiva Goldsman, Jeff Pinkner en Anders Thomas Jensen het script schreef. De film flopte, en Goldsman heeft sindsdien zijn spijt betuigd over de manier waarop de filmversie met de boeken is omgegaan. Plannen voor een vervolg op The Dark Tower werden geschrapt.

Een deel van het probleem waarmee het epische werk van Stephan King wordt geconfronteerd, is dat het plot erg moeilijk samen te vatten is. Roland de scherpschutter (The gunslinger) achtervolgt de Man in Black, hij vindt bondgenoten, verliest zijn vingers, speelt raadsels met een trein en moet de Donkere Toren bereiken, dat een knooppunt is voor de hele realiteit.

Maar dit doet het verhaal geen recht. Er is een drugsverslaafde die een held wordt. Een gehandicapte vrouw met een dissociatieve identiteitsstoornis. Een jongen die sterft en weer tot leven komt. En de tijd die in de wereld waar Roland zich momenteel bevindt een relatief begrip is; wat nu plaatsvindt kan net zo goed in een verleden of in een toekomst verder gaan. En dan hebben we het nog niet eens over de talloze verwijzingen naar Kings andere werken.

The-Dark-Tower

Amazon Prime Video kocht de rechten in 2018, en het plan van de streaming dienst is nu om schrijver, producent en regisseur Mike Flanagan, bekend van onder andere The Midnight Club en The Haunting of Hill House. de kans te geven om er een tv-serie van te maken.

Voor Flanagan is dit een droom project. Tijdens een recent interview met IGN verklaarde Flanagan: “[The Dark Tower] is mijn droomproject en ik kom er steeds op terug omdat ik het niet kan – het heeft zijn eigen zwaartekracht, ik kan er niet te lang te ver vandaan blijven”, zei hij. “Niets zou een grotere eer zijn of me gelukkiger maken in mijn carrière dan daaraan te kunnen werken. Hoe het eruit zou zien, het zou eruit zien als in de boeken, weet je? Ik bedoel, het ding voor mij is, en geen gebrek aan respect naar de film of de benadering van andere mensen van de aanpassing, maar je hoort de verhalen van zoals – toen ik de film [Dark Tower] zag, is het alsof ze dingen beginnen op deze hele andere plek, weet je?”

Als er iemand is die The Dark Tower zou kunnen oppakken, dan is het Mike Flanagan. Hij heeft bewezen dat hij Stephen King begrijpt, nadat hij zowel Gerald’s Game als Doctor Sleep heeft aangepast, waarbij de laatste lofbetuigingen van King zelf verdiende. In een IGN-interview merkte Flanagan op dat hij al aan het nadenken was over het produceren van de serie:

“De eerste scène zou een zwart scherm zijn en de woorden ‘De man in het zwart vluchtte door de woestijn en de scherpschutter volgde’ zouden in stilte opkomen, en je zou de wind horen, en we zouden geleidelijk inzoomen op dit Lawrence of Arabia-achtig landschap met een silhouet in de verte dat zich een weg baant door het zand. En we zouden het vanaf daar – in volgorde – tot het einde opbouwen.” Aldus Flanagan.

Hoewel het duidelijk is, dat Flanagan een grote fan van de boeken van Stephan King is, is het een verhaal waar Amazon Prime Video zich aan moet committeren op dezelfde manier als het met The Lord of the Rings: The Rings of Power deed. Dit betekent minimaal een budget van $ 500 miljoen.

Het grootste probleem met de film uit 2017 was dat hij probeerde te veel elementen van het verhaal op te nemen, waardoor het voelde als een vervolg op een film die het publiek niet had gezien. Het eerste boek is een vrij simpele achtervolging. Het tweede boek? Dat is een multiversum extravaganza. Het bevat onder andere, King als een personage en zijn bijna fatale ongeval in 1999.

The-Dark-Tower

Een prestigieuze serie op Prime Video is niet alleen de juiste keuze, maar Mike Flanagan is ook de juiste verhalenverteller om de uitdaging aan te gaan. Wanneer de echte voorbereidingen beginnen om The Dark Tower als tv-serie te verfilmen is niet bekend. Maar wij zullen je op de hoogte houden van eventuele nieuwe ontwikkelingen.


Geef een reactie