Erik Ten Hag naar Manchester United | Hoe deden zijn voorgangers het?

Erik Ten Hag naar Manchester United | Hoe deden zijn voorgangers het?

Toen Sir Alex Ferguson, Manchester United verliet na zijn 1500e en laatste wedstrijd als trainer van the Red Devils, was de slapende reus die hij in 1986 erfde de jaloezie van de voetbalwereld. Hun consistentie in de afgelopen 20 jaar werd door niemand geëvenaard. Real Madrid, Barcelona, trainers kwamen en gingen, maar niet bij United. Want ze hadden Fergie.

United en Fergie hebben in 19 van de 23 seizoenen grote trofeeën gewonnen. Een eerste Europese prijs sinds 1968 kwam in de 1991 met de European Winners Cup en twee jaar later kwam er een einde aan het 26 jaar lange wachten van United om Engelse kampioen te worden.

Het volgende seizoen kwam United’s eerste dubbel. Daarna weer in 1996, en vervolgens in 1999 gebeurde waar Sir Alex altijd van had gedroomd, de Europacup winst, als onderdeel van een ongeëvenaarde treble.

Sir-Alex-Ferguson

In 2008 was United weer de abslute top. Chelsea werd verslagen in de Champions League-finale, ondanks een penaltymisser van de toekomstige Balon D’or-winnaar Cristiano Ronaldo, samen met Edwin vd Sar en Wayne Rooney werd United dat jaar de beste van Engeland en van heel Europa.

United verzamelde een reeks van drie opeenvolgende landstitels en drie Champions League-finales in vier jaar tijd, waarbij ze tweemaal tekort kwamen tegen het Barcelona van Pep Guardiola.

Ferguson en United verzamelde een verbazingwekkende 38 trofeeën in 23 jaar.

Toen Fergusson afscheid nam van zijn geliefde Red Devils begon de speurtocht naar zijn opvolger, dit duurt nu al bijna een decennium.

10 maanden David Moyes

David Moyes had altijd het gevoel dat hij ooit een kans zou hebben om de baan bij Manchester United te krijgen waar hij van droomde en het is gemakkelijk in te zien waarom. De club had nog nooit een manager van buiten Groot-Brittannië en Ierland aangesteld, en Moyes was niet alleen Brits, maar nog beter, hij was Schots.

Net als die andere twee geweldige managers in de geschiedenis van United, Matt Busby en Alex Ferguson. Moyes had United laten zien dat hij met een mager budget kon werken en floreerde bij Everton, ondanks het onvermogen van de club om groot te worden op de transfermarkt.

Toen het moment kwam dat hij de baan, als trainer van Machester-United, aangeboden kreeg, werd het hem eigenlijk niet zozeer aangeboden als wel door Ferguson zelf verteld dat hij hem zou overnemen, toen nog niemand wist dat hij zou terugtreden.

Bij aankomst in het huis van Sir Alex in een spijkerbroek, kreeg hij te horen: “jij bent de volgende manager van Manchester United” bij een paar glazen wijn. Moyes herinnerde zich later: “Ik heb nooit de kans gekregen om nee te zeggen.”

Ondanks dat hij zijn eerste wedstrijd won en Swansea City met 4-1 versloeg op de openingsdag van het Premier League-seizoen 2013/14, ging Moyes’ ambtstermijn op Old Trafford echter snel bergafwaarts. United heeft op geen enkel moment, na hun tweede wedstrijd van het seizoen in de top vier gestaan en Moyes werd in april 2014 ontslagen.

Louis van Gaal’s Army

Op 19 mei 2014 werd Louis Van Gaal benoemd tot de eerste trainer van Manchester United, die geboren was buiten Groot-Brittannië en Ierland. Van Gaal was één van de toptrainers van de jaren negentig, misschien alleen achter Sir Alex, met Ajax won hij onder andere de Champions League en drie opeenvolgende landstitels, waaronder één zonder ook maar één nederlaag te lijden.

Van Gaal, met zijn ervaring in het coachen van grote spelers en het pakken van prijzen waar hij ook was geweest, werd door iedereen beschouwd als een veel betere trainer voor United dan Moyes, en velen dachten dat het Moyes-tijdperk niets anders was geweest dan een korte dipje, dat een topcoach als van Gaal meteen zou rechtzetten.

De resultaten in de voorbereiding waren veel meer in lijn met wat United zocht, zijn eerste wedstrijd was een 7-0 overwinning op LA Galaxy en Real Madrid werd verslagen voor 110.000 toeschouwers.

Maar toen het seizoen echt begon, maakte een 2-1 thuisnederlaag tegen Swansea, duidelijk dat de problemen van vorig seizoen niet weg waren. De Red Devils pakten slechts 2 punten in hun volgende 2 wedstrijden tegen Burnley en Sunderland, en tussendoor werden ze door MK Dons in de 2e ronde uit de League Cup gegooid.

Manchester United trok onder van Gaal de volgende spelers aan: Angel Di Maria van Real Madrid voor £ 59,7 miljoen, de hoogste transfersom ooit betaald door een Britse club, op dat moment. Luke Shaw, gekocht voor 30 miljoen van Southampton (de 18-jarige linksback werd de duurste tiener ooit), Marcos Rojo, Daley Blind, de Colombiaanse doelpuntenmachine Radamel Falcao en Ander Herrera.

Tegen Queens Park Rangers maakten Blind, Falcao en Di Maria allemaal hun thuisdebuut in een 4-0 overwinning, waarin Di Maria de score opende en man van de wedstrijd werd. En toen United bij het pas gepromoveerde Leicester binnen 16 minuten op een 2-0-voorsprong stond, leek hun fortuin volledig omgeslagen te zijn. De normaliteit leek hersteld, United scoorde weer met gemak met een schat aan aanvallend talent.

In de zomer van 2015 kwamen er nog meer versterkingen in vorm van de 21-jarige Memphis Depay, rechtsback Matteo Darmian, Bastian Schweinsteiger met wie van Gaal eerder had samengewerkt bij Bayern en de verdedigende middenvelder van Southampton Morgan Schneiderlin.

Van Persie, Chicharito en Falcao mochten vertrekken, Falcao nadat zijn huurovereenkomst van £ 6 miljoen slechts 4 doelpunten opleverde uit 29 wedstrijden. Een andere speler die na slechts 4 doelpunten voor de club vertrok, was Angel Di Maria, United verloor £ 15 miljoen op de speler.

Van Gaals tweede seizoen bracht het saaiste voetbal ooit gespeeld door United en ondanks het winnen van de FA Cup werd hij en zijn technische staf ontslagen door de club.

van-Gaal

Louis van Gaal zal vooral herrinerd worden, voor zijn optreden buiten het veld met een paar van de meest bizarre uitingen ooit. Of het nu gaat over Chris Smalling als “Mike” Smalling aanduiden, praten over dat zijn spelers geil moeten zijn op het veld, zichzelf op de grond aan de zijlijn werpen tegen Arsenal, schreeuwen over het leger van Louis Van Gaal, een zonnebril dragen in de dug-out, of zijn extreem dronken toast aan het einde van het eerste seizoen.Louis Van Gaal was een eindeloze bron van vermaak. Hoewel het misschien niet het soort vermaak was dat United-fans wilden.

The Special One

United vervolgde zijn zoektocht naar de opvolger van Fergie en in mei 2016 tekende Mourinho een driejarig contract als trainer van Manchester United. Deze begon met het aantrekken van Zlatan Ibrahimovic, een speler met wie hij een geweldige relatie had bij Inter en die transfervrij werd getransfereerd van PSG, waar hij 156 doelpunten had gemaakt in 180 wedstrijden.

Ook kwam Eric Bailly, een jonge centrumverdediger van Villarreal voor 30 miljoen, en Henrikh Mkhitaryan, een middenvelder die het vorige seizoen 32 assists gaf voor Borussia Dortmund, ook voor £ 30 miljoen. Maar het belangrijkste was de terugkeer van Paul Pogba, voor het recordbedrag van £ 89 miljoen pond.

mourinho

In zijn eerste seizoen als trainer van United, won de club de Community Shield, de League Cup en de UEFA Europa League.

De Red Devils eindigde als tweede achter hun stadsrivalen in 2017/18 en verloren de FA Cup-finale van Mourinho’s voormalige club, Chelsea.

Mourinho verliet Manchester United in december 2018, waarbij de club na 17 wedstrijden op de zesde plaats stond.

Ole Gunnar Solskjaer

Solskjaer, die als aanvaller maar liefst 11 jaar voor Manchester United speelde, nam in december 2018 het stokje over van Jose Mourinho, aanvankelijk op interim-basis, maar nadat hij United naar 14 overwinningen in 19 wedstrijden in alle competities had geleid, kreeg hij in maart 2019 definitief de baan.

United toonde tekenen van vooruitgang en eindigde als derde in de competitie in 2019-2020 en tweede het volgende seizoen, maar in 21/22 ging het mis. Een 4-2 nederlaag bij Leicester City op 16 oktober werd gevolgd door een vernederende 5-0 in eigen huis door aartsrivaal Liverpool en hoewel een 3-0 overwinning op Tottenham Hotspur de mogelijkheid van een opleving deed toenemen, bezegelden de laatste twee vertoningen van United, het lot van Solskjaer.

ole

Een 2-0 thuisnederlaag tegen kampioen Manchester City was nauwelijks een schok, maar ze werden volkomen overklast door de ploeg van Pep Guardiola. De chaotische 4-1 nederlaag tegen het nederige Watford liet het bestuur van United weinig andere keuze dan een verandering door te voeren.

Ook Solskjaer kon niet ook maar in de buurt komen van de successen eens gevierd door United onder Fergusson

Rangnick’s Reds

Al vele jaren wordt er gesproken over de behoefte aan een directeur voetbal bij Manchester United en uiteindelijk hebben ze er in november 2021 één aangesteld, als trainer… Rangnick tekende een deal om het team op interim-basis voor 6 maanden te coachen, voordat hij directeur voetbal zal worden.

Er wordt gezegd dat Rangnick, nu hij deze zes maanden had om met de spelers te werken, hem zal helpen te weten waar de ploeg moet worden versterkt en wie er moet worden verkocht, maar dit geldt voor elke trainer die zou komen. Wanneer Rangnick naar zijn directeur-rol verschuift, zal hij inderdaad een beter idee hebben over de ploeg, maar het is waarschijnlijk dat de nieuwe trainer, Erik Ten Hag, hoe dan ook voor zichzelf zal willen oordelen, in plaats van de directeur alle beslissingen te laten nemen over zijn spelersselectie.

Als United, Rangnick als hun directeur van voetbal had gewild, zou het veel logischer zijn geweest om hem onmiddellijk dat te maken, met tegelijkertijd een nieuwe trainer-benoeming. Dit is de laatste van een aantal slechte beslissingen die de club heeft genomen gedurende het post-Ferguson-tijdperk.

Erik ten Hag

Erik ten Hag komt bij Manchester United niet bepaald in een gespreid bedje terecht. De sfeer in de kleedkamer op Old Trafford is volledig verziekt, zo weten de Engelse media. ,,De taak voor United’s vijfde fulltime manager sinds Sir Alex Ferguson is enorm.”

“De verwachtingen, de globale uitstraling van United en het niveau van de concurrentie aan de bovenkant van de Premier League is als niets dat hij heeft meegemaakt.”

Tijd zal leren of Erik ten Hag ook maar iets van de glorie van Manchester United onder Sir Alex Ferguson kan terugbrengen naar Old Trafford.


Geef een reactie