Alles over de F1 met Max Verstappen op Zandvoort 2022

Alles over de F1 met Max Verstappen op Zandvoort 2022

De Formule1 met Max Verstappen komt weer naar het circuit van Zandvoort. Lees alles over de F1 race van Zandvoort:

Geschiedenis van Circuit Zandvoort

Het Zandvoortse circuit is, hoewel vernieuwd, één van de meest oude en authentieke circuits op de Formule 1-kalender. De baan werd al in 1948 officieel geopend en in 1952 werd er de eerste Grand Prix van Nederland meetellend voor het wereldkampioenschap Formule 1 gehouden. De winnaar was de Italiaan Alberto Ascari, de wereldkampioen van 1952 en 1953.

Tussen 1952 en 1985 was de GP van Nederland altijd aanwezig op de F1-kalender. Slechts vier keer (in 1954, 1956, 1957 en 1972) ontbrak, alle andere jaren was Zandvoort van de partij. De lijst met winnaars van de GP van Nederland is indrukwekkend : naast Alberto Ascari waren dat ook: Juan Manuel Fangio, Graham Hill, Jim Clark, Jackie Stewart, Niki Lauda, James Hunt, Nelson Piquet en Alain Prost te winnen in Zandvoort. Clark is met vier overwinningen de meest succesvolle coureur uit de geschiedenis van de Dutch GP, uiteraard is de laatste overwinning op het circuit Zandvoort voor onze eigen Max Verstappen in 2021.

Nederlanders in de Grand Prix van Nederland

De Grand Prix van Nederland was de eerste wedstrijd waarin Nederlanders meededen aan een Formule 1-race. In de eerste officiële GP Nederland in 1952 deden er twee Nederlandse coureurs mee, Dit waren: Dries van der Lof en Jan Flinterman. In de jaren 60 waren het Carel Godin de Beaufort en (eenmalig) Ben Pon die reden op het circuit van Zandvoort.

In de jaren 70 waren het: Gijs van Lennep, Boy Haye, Roelof Wunderink, Michael Bleekemolen en Jan Lammers mee aan de Formule1 race. In 2021 was het Max Verstappen, die als eerste Nederlander ooit, de Grand Prix van Nederland op zijn naam wist te schrijven

Circuit Zandvoort

En dan de baan zelf. Door de opknapbeurt om het circuit geschikt te maken voor de moderne Formule 1, is de lengte van Circuit Zandvoort een klein beetje veranderd. Oorspronkelijk iets meer dan 4,3 kilometer, is daar na de verbouwing nog 4,259 kilometer van over, daarmee is het een van de kortere circuits op de F1-kalender: bijna nergens anders racen de coureurs zo vaak aan de fans voorbij! Het aantal bochten is wel gelijk gebleven; dat zijn er nog altijd 14. Wel zijn er twee bochten, de Hugenholtzbocht en de Arie Luyendykbocht, op de schop gegaan om er kombochten van te maken.

Arie Luyendykbocht

De Arie Luyendykbocht is de nieuwe blikvanger van Circuit Zandvoort geworden, vanwege de spectaculaire ‘banking’. Oftewel: Het is een een kombocht geworden. Maar niet zomaar een kombocht, dit is een hele snelle. De coureurs moeten hier vol gas over het schuin oplopende asfalt, zoals we dat kennen van ovale banen in de USA. Mooi detail is dat Arie Luyendyk, tweevoudig winnaar van de prestigieuze Indy 500 is.

Tarzanbocht

Natuurlijk de meest roemruchte bocht van Zandvoort is de Tarzanbocht, een lange trage rechterbocht aan het eind van de start en finish. En zeker de start is heel belangrijk, want heel veel inhaalmogelijkheden biedt circuit Zandvoort niet.

Bereikbaarheid circuit Zandvoort

Het circuit is niet eenvoudig te bereiken met de auto en dus wordt er door de organisatie al sinds vorig jaar gehamerd om zoveel mogelijk met het openbaar vervoer of met de fiets te komen. De dienstregeling van de NS is dat er elke dag tijdens het raceweekend tussen 8:00 en 22:00 uur per vijf minuten een trein vertrekt vanaf station Amsterdam Centraal in de richting van Zandvoort aan Zee en omgekeerd.

Er worden meer dan 100.000 fans per dag (drie dagen lang) verwacht. Deze zijn voor het merendeel Max Verstappen-fans, en zullen via maar liefst 22 schermen rondom het circuit alles kunnen volgen van de sessies. Het is volgens de organisatie van Zandvoort, de GP met de hoogste schermdichtheid per strekkende meter op de F1-kalender.

GP NEDERLAND Tijdschema

CIRCUIT ZANDVOORT

SessieDatumTijd
Eerste vrije trainingvrijdag 2 september12:30 – 13:30
Tweede vrije trainingvrijdag 2 september16:00 – 17:00
Derde vrije trainingzaterdag 3 september12:00 – 13:00
Kwalificatiezaterdag 3 september15:00 – 16:00
Racezondag 4 september15:00 – 17:00

Statistieken GP Nederland

Eerste GP1952
Aantal ronden72
Lengte circuit4,252 kilometer
Ronderecord1:11:097 (2021)
Winnaar 2021Max Verstappen
Tweede 2021Lewis Hamilton
Derde 2021Valtteri Bottas

Geef een reactie