Craig Mazin, schrijver van ‘The Last of Us’, zal ‘Pirates of the Caribbean’ weer groots maken.

Craig Mazin, schrijver van ‘The Last of Us’, zal ‘Pirates of the Caribbean’ weer groots maken.

Het lijkt erop dat de ‘Pirates of the Caribbean’ franchise nog wat wind in de zeilen heeft, en Craig Mazin, mede-maker van ‘The Last of Us’, zou wel eens degene kunnen zijn die het schip weer de zee op stuurt.

In 2003, toen Disney aankondigde een franchise te starten gebaseerd op één van zijn meest populaire attracties, waren de verwachtingen laag. Maar de initiële trilogie, met in de hoofdrollen Johnny Depp, Orlando Bloom en Keira Knightley, werd het een van de best verdienende franchises in de geschiedenis. Disney bleef echter doorgaan met het uitbrengen van vervolgen tot in 2017 ‘Dead Men Tell No Tales’, tot nu toe de laatste in de reeks, wat leek op de laatste reis van de piratenschip. Ondanks dat Depp nog steeds de hoofdrol had en de originele cast terug was, flopte deze zesde film in vergelijking met zijn voorgangers.

Reboot

Er wordt al jaren gesproken over een herleving van de franchise, want Disney is duidelijk nog niet klaar met het zoeken naar piratenschatten. Enkele jaren geleden waren er geruchten over een reboot van de franchise met Margot Robbie, maar daar kwam uiteindelijk niets van terecht. Nu lijkt er echter concreet nieuws te zijn in de vorm van een door Mazin geschreven herinterpretatie.

In een interview met de LA Times zei Mazin: “We hebben een voorstel gedaan voor een zesde film en dachten dat ze het niet zouden accepteren omdat het te vreemd was. Maar dat deden ze wel!” De persoon naar wie hij verwijst is Ted Elliot, die de originele trilogie schreef, ongetwijfeld de beste en meest samenhangende van de reeks. Het is niet ongewoon voor reboots om terug te keren naar het hoogtepunt van een serie, en de mislukte pogingen te negeren.

Wat Mazin bedoelt met een ‘te vreemde’ Pirates franchise is nog steeds een raadsel, gezien de verhalen ons al hebben meegenomen op een reis met ondoden, zeewandelaars, kapiteins met tentakelbaarden en een reusachtige inktvis. Het succes van ‘The Last of Us’ toont aan dat Mazin weet hoe hij horror moet schrijven. Wie weet wat hij zou kunnen doen met de angstaanjagende inhoud van de oceaan?

Jack-Sparrow

Jack Sparrow

Het is ook onduidelijk of deze zesde film terug zal grijpen op oude successen, zoals Depp’s Jack Sparrow, het centrale karakter in alle films en het meest blijvende personage van de franchise. De kwestie rondom Depp blijft een heikel punt bij reboots.

Er zijn nog veel vragen over deze mogelijke nieuwe Pirates film. Mazin zegt dat de huidige stakingen van WGA en SAG-AFTRA verdere ontwikkelingen hebben stopgezet, maar met producent Jerry Bruckheimer aan boord, lijkt het onwaarschijnlijk dat Disney het zal nalaten om nog een keer uit te varen over de zeven zeeën.