Zorgverzekering 2023 nieuws

Zorgverzekering 2023 nieuws

Langzaamaan gaan we weer naar het einde van het jaar. Op het gebied van zorg wordt er in september, oktober en november weer veel duidelijk over het nieuwe jaar. Wat er per 1 januari 2023 anders zal zijn, dat ga je hier op Mannenmag.nl lezen. Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Peter Verhoeven van Zorgvergelijker.online.

Inhoudsopgave:

Dit is er nu bekend over 2023

Het einde van de zorgcollectieven komt in zicht. Er komt namelijk een stop op de zogeheten ‘collectieve zorgverzekering’, waarbij men 5 a 10% korting denkt te krijgen op de zorgpremie.

Om het zoeken naar een nieuwe zorgpolis transparanter te maken komt er een stop op deze polissen. De afgelopen 10+ jaar zien we in de praktijk je bij werkgevers, gemeenschappen, sportclubs en zelfs United Consumers, korting kan krijgen op een polis. En waar er dan 10% korting wordt gesproken, zie je dat deze polissen in de meeste gevallen veel te uitgebreid zijn. Dit zijn standaard samengestelde polissen, waaraan je zelf niks kan samenstellen.

Want waar heb je bijvoorbeeld die dekking voor acnetherapie, orthodontie of zwangerschap nou voor nodig? Juist, zelf samenstellen is beter, en om de zorgverzekering vergelijken eenvoudiger te maken komt er een stop op de korting van de zorgpolis. Enkel 5% collectieve korting voor aanvullende verzekeringen mag nog worden gebruikt. ”De gemeentepolis, bedoeld voor de minima, blijft wel beschikbaar”, aldus Peter van Zorgvergelijker.online

Vergoedingen

Dit zijn de wijzigingen:

  • Vergoeding voor vitamine D, voorgeschreven bij de huisarts verdwijnt.
  • De combinatietest wordt niet meer vanuit de basisverzekering vergoed
  • Eigen bijdrage voor de NIPT (niet-invasieve prenatale test) wordt geschrapt
  • Maximaal eigen risico per behandeling

Het kan zijn dat er tot het einde van het jaar, of gedurende 2023 nieuwe medicijnen of behandelingen worden toegevoegd.

Prinsjesdag en de cijfers

De 3e dinsdag van september, 19 september 2022, wordt het weer spannend. Zeker nu de koopkracht enorm is gedaald, en de druk op de zorg blijft toenemen. Wat gaat er gebeuren met de zorgpremie en hoe gaat het verder met de zorgtoeslag?

Het goede nieuws: de zorgtoeslag stijgt jaar op jaar mee met de alsmaar stijgende zorgpremie. RTL meldde onlangs nog dat er voor toeslagpartners gezamenlijk circa 400 euro maximaal bijkomt vanaf 2023. Of dit klopt, en in hoeverre dit bij de hogere inkomens afgebouwd wordt is nog helemaal onduidelijk.

Het minder goede nieuws: de zorgpremie gaat ook flink omhoog. Op Prinsjesdag zal het kabinet de ‘rekenpremie’ bekend maken. Dit is een belangrijke graadmeter voor de gemiddelde zorgpremie 2023. Verzekeraars zijn helemaal vrij om hun eigen premie vast te stellen, afhankelijk van de eigen financiële situatie. Afhankelijk of er voldoende reserves zijn, en wat de doelgroep is die ze graag aanspreken met hun basis- en aanvullende verzekeringen.

12 november: zorgpremies bekend en overstappen

12 november is altijd de belangrijkste datum op het gebied van de zorgverzekering. Uiterlijk om 00.00 uur ’s nachts naar de 13e moeten alle premies bekend zijn. En dat levert interessante marktwerking op.

Meerdere verzekeraars proberen elkaar af te troeven om de meest goedkope zorgverzekering te kunnen aanbieden. En dat kan nog wel eens in het voordeel zijn van de consument.

Maar het gaat hier niet alleen om de meest goedkope polis, de budgetpolis. Nee ook op het gebied van de combinatiepolis en restitutiepolis zien we vaak kleine verschillen. Zorgverzekeraars duiken geregeld 5 cent tot 1 euro onder de premie. Waarom? Omdat ze op de vergelijkingssites dan hoger in de ranglijst komen. En dat levert natuurlijk meer nieuwe verzekerden op.

Slotwoord

De zorgpremie zal stijgen, waarbij de minima grotendeels zal worden ontzien. Dit door een forse verhoging van de zorgtoeslag. De collectieve kortingen verdwijnen, waarbij je minder kans hebt om over-verzekerd te zijn.

Het overstappen van zorgverzekering kan in de periode van begin november tot en met 31 december. Zeg je zelf je polis op, dan kan je tot 31 januari 2023 overstappen.


Geef een reactie