WK Darts 2022-23

WK Darts 2022-23

Het PDC World Darts Championship, voor sponsordoeleinden bekend als het Cazoo World Darts Championship, wordt georganiseerd door de Professional Darts Corporation (PDC), welke een van de twee dartsbonden in de wereld is. Het PDC-kampioenschap wordt jaarlijks gehouden en begint in december en eindigt in januari. Sinds 2008 speelt dit darts-toernooi zich af in Alexandra Palace in Londen, ook wel Ally Pally genoemd.

Het PDC World Darts Championship is het meest prestigieuze van de PDC-toernooien, waarbij de winnaar de Sid Waddell Trophy ontvangt, genoemd ter ere van de dartscommentator Sid Waddell, overleden in 2012. Samen met de Premier League Darts en World Matchplay wordt het beschouwd als onderdeel van de Triple Crown.

Sinds de start van het toernooi zijn er tien verschillende winnaars geweest. Met 14 overwinningen uit 25 optredens heeft darts-legende, Phil Taylor de competitie gedomineerd met zijn laatste overwinning in 2013. Andere spelers die meerdere keren het prestigeuze toernooi gewoon hebben zijn: John Part (2003 & 2008), Adrian Lewis (2011 & 2012), Gary Anderson (2015 & 2016), De Nederlandse Michael van Gerwen (2014, 2017 & 2019) en Peter Wright (2020 & 2022). Eenmalige winnaars zijn de inaugurele kampioen Dennis Priestley (1994), Raymond van Barneveld (2007), Rob Cross (2018) en Gerwyn Price (2021).

PDC World Darts Championship 2023: Toernooiformat

In dit toernooi zullen 96 spelers strijden om de Sid Waddel Trophy in de wacht te slepen en in totaal £ 2,5 miljoen ( ongeveer 2,8 miljoen euro) aan prijzengeld te verdienen met £500.000 ( € 572,000) voor de eindwinnaar. De 32 spelers in de PDC Tour Order of Merit en 32 qualifiers van over de hele wereld doen mee aan de eerste ronde.

De 32 PDC Order of Merit-spelers (top gerangschikte spelers) doen mee aan de competitie in de tweede ronde. Alle wedstrijden worden gespeeld als single-in, double-out. Spelers moeten 501 punten scoren om een leg te winnen en eindigen op een double of de bullseye. De wedstrijden zullen langer worden naarmate het toernooi vordert:

 • Eerste en tweede ronde: Best of 5 sets
 • Derde en vierde ronde: Best of 7 sets
 • Kwartfinales: Best of 9 sets
 • Halve finales: Best of 11 sets
 • Finale: Best of 13 sets

WK-Darts favorieten

Michael van Gerwen is de toernooifavoriet. MVG is drievoudig winnaar van dit evenement en beleeft een geweldig seizoen, dus het is geen verrassing dat hij de favorietenrol krijgt boven Gerwyn “Iceman” Price. Michael “Bully Boy” Smith en verdedigende kampioen Peter “Snakebite” Wright hebben de laatste vier kampioenschappen gewonnen, en staan respectievelijk als de nummer drie en vier favoriet.

Peter-Wright
Peter Wright

Nederlanders die we in het WK Darts schema tegenkomen zijn: Michael van Gerwen, Danny Noppert, Dirk van Duijvenbode, Vincent van der Voort, Raymond van Barneveld en Danny Jansen, welke een geplaatste status hebben. Jermaine Wattimena, Geert Nentjes, Niels Zonneveld, Martijn Kleermaker, Danny van Trijp en Jimmy Hendriks starten in de eerste ronde.

PDC World Darts Championship Progamma en Uitslagen:

Dinsdag 27 december (middagsessie)

 • Dimitri Van den Bergh – Krzysztof Ratajski (R3) 4-1
 • Nathan Aspinall – Josh Rock (R3) 3-4
 • Jonny Clayton – Brendan Dolan (R3) 4-1

Dinsdag 27 december (avondsessie)

 • Jim Williams – Gabriel Clemens (R3) 3-4
 • Gerwyn Price – Raymond van Barneveld (R3) 0-4
 • Peter Wright – Kim Huybrechts (R3) 1-4

Woensdag 28 december (middagsessie)

 • Ryan Searle – Jose de Sousa (R3) 3-4
 • Danny Noppert – Alan Soutar (R3) 2-4
 • Gary Anderson – Chris Dobey (R3) 1-4

Woensdag 28 december (avondsessie)

 • Joe Cullen – Damon Heta (R3) 4-0
 • Michael van Gerwen – Mensur Suljovic (R3) 4-2
 • Michael Smith – Martin Schindler (R3) 4-3

Donderdag 29 december (middagsessie)

 • Dirk van Duijvenbode – Ross Smith (R3) 4-3
 • Rob Cross – Mervyn King (R3) 4-1
 • Dave Chisnall – Stephen Bunting (R3) 2-4

Donderdag 29 december (avondsessie)

 • Luke Humphries – Vincent van der Voort (R3) 4-3
 • Gerwyn Price – Jose de Sousa (R4) 4-1
 • Jonny Clayton – Josh Rock (R4) 4-3

Vrijdag 30 december (middagsessie)

Vrijdag 30 december (avondsessie)

 • Rob Cross – Chris Dobey (R4) 2-4
 • Michael van Gerwen – Dirk van Duijvenbode (R4) 4-1
 • Luke Humphries – Stephen Bunting (R4) 1-4

Zondag 1 januari (kwartfinale)

 • Jonny Clayton 󠁧– Dimitri Van den Bergh 3-5
 • Michael Smith – Stephen Bunting 5-3
 • Gerwyn Price󠁧󠁢󠁷󠁬󠁳󠁿 – Gabriel Clemens 1-5
 • Michael van Gerwen – Chris Dobey 5-0
DatumTijdRonde
Maandag 2 januari20:30 uur2x halve finale
Dinsdag 3 januari21:00 uurFinale
smith
Michael van Gerwen en winnaar Michael Smith

De finale tussen Michael van Gerwen en Michael Smith is gewonnen door de engelsman met: 7-4. Smith, vorig jaar finalist in Londen, begon het WK als de nummer 4 van de wereld.


Geef een reactie