Alles over de Formule 1 2023

Alles over de Formule 1 2023

Het FIA Formula One World Championship 2023 is een gepland autoracekampioenschap voor Formule 1-auto’s. Dit wordt de 74e editie van het Formule 1 Wereldkampioenschap. Coureurs en teams strijden respectievelijk om de titels van wereldkampioen coureurs en wereldkampioen constructeurs. Als regerend coureurskampioen is Max Verstappen klaar om zijn titel te verdedigen, rijdend voor Red Bull Racing. Zijn team, Red Bull Racing, is de regerend constructeurskampioen.

Het Formule 1 seizoen 2023 begint op 5 maart in Bahrein en eindigt op 26 november in Abu Dhabi. Het seizoen zal een geplande, recordbrekende 23 races bevatten, In eerste instantie zou er een recordaantal van 24 races op de lijst staan, maar China is opnieuw wegvallen. Qatar keert terug en Las Vegas arriveert als de voorlaatste ronde voor een race op zaterdagavond.

Net als in 2022 zullen 20 coureurs en 10 teams het grid betreden voor het F1-seizoen 2023, maar deze keer zal de line-up er iets anders uitzien. Vier coureurs verlieten de F1 aan het einde van de laatste seizoen, wat betekent dat vier nieuwe – of in sommige gevallen terugkerende – gezichten de vacante plaatsen zullen opvullen.

Sebastian Vettel koos ervoor om na 2022 met pensioen te gaan en Daniel Ricciardo, Mick Schumacher en Nicholas Latifi raakten hun plaats kwijt. Fernando Alonso verhuist naar Aston Martin als vervanging van Vettel. Pierre Gasly is weer overgestapt van AlphaTauri naar Alonso’s plek bij Alpine. De Nederlander Nyck de Vries zal zich bij het Red Bull-zusterteam voegen in de plaats van Gasly. Andere nieuwkomers zijn: Oscar Piastri bij McLaren en Logan Sargeant bij Williams, Nico Hulkenberg zal een comeback maken bij Haas.

De volgende constructeurs en coureurs staan momenteel onder contract om deel te nemen aan het Wereldkampioenschap Formule1 2023.

TeamCoureur 1Coureur 2
Red BullMax VerstappenSergio Perez
FerrariCharles LeclercCarlos Sainz
MercedesLewis HamiltonGeorge Russell
AlpineEsteban OconPierre Gasly
McLarenLando NorrisOscar Piastri
Alfa RomeoValtteri BottasZhou Guanyu
Aston MartinLance StrollFernando Alonso
Haas F1Kevin MagnussenNico Hulkenberg
AlphaTauriYuki TsunodaNyck de Vries
WilliamsAlex AlbonLogan Sargeant

Formule 1 kalender seizoen 2023

RoundGrand PrixCircuitRace date
1Bahrain Grand Prix Bahrain International Circuit, Sakhir5 Maart
2Saudi Arabian Grand Prix Jeddah Corniche Circuit, Jeddah19 Maart
3Australian Grand Prix Albert Park Circuit, Melbourne2 April
4Azerbaijan Grand Prix Baku City Circuit, Baku30 April
5Miami Grand Prix Miami International Autodrome, Miami Gardens, Florida7 Mei
6Emilia Romagna Grand Prix Imola Circuit, Imola21 Mei
7Monaco Grand Prix Circuit de Monaco, Monaco28 Mei
8Spanish Grand Prix Circuit de Barcelona-Catalunya, Montmeló4 Juni
9Canadian Grand Prix Circuit Gilles Villeneuve, Montréal18 Juni
10Austrian Grand Prix Red Bull Ring, Spielberg2 Juli
11British Grand Prix Silverstone Circuit, Silverstone9 Juli
12Hungarian Grand Prix Hungaroring, Mogyoród23 Juli
13Belgian Grand Prix Circuit de Spa-Francorchamps, Stavelot30 Juli
14Dutch Grand Prix Circuit Zandvoort, Zandvoort27 Augustus
15Italian Grand Prix Monza Circuit, Monza3 September
16Singapore Grand Prix Marina Bay Street Circuit, Singapore17 September
17Japanese Grand Prix Suzuka International Racing Course, Suzuka24 September
18Qatar Grand Prix Lusail International Circuit, Lusail8 Oktober
19United States Grand Prix Circuit of the Americas, Austin, Texas22 Oktober
20Mexico City Grand Prix Autódromo Hermanos Rodríguez, Mexico City29 Oktober
21São Paulo Grand Prix Interlagos Circuit, São Paulo5 November
22Las Vegas Grand Prix Las Vegas Street Circuit, Las Vegas18 November
23Abu Dhabi Grand Prix Yas Marina Circuit, Abu Dhabi26 November

Max Verstappen 2023

Verstappen behaalde zijn tweede wereldtitel bij de coureurs in 2022, tijden de GP van Japan. Perez verloor met drie punten verschil van Ferrari’s Charles Leclerc in de strijd om de tweede plaats. De Nederlander vestigde ook een all-time record met zijn reeks van 15 Grand Prix-overwinningen in één seizoen, waarmee hij een record brak dat eerder werd gedeeld door Sebastian Vettel en Michael Schumacher.

Verstappen behaalde in 2022 in Abu Dhabi zijn 35e overwinning in de Formule 1. Hij staat daarmee op de ‘eeuwige’ ranglijst op de zesde plaats. Verstappen heeft Ayrton Senna voor zich. De Braziliaan, die in 1994 overleed na een crash op het circuit van Imola, won 41 races. Hamilton heeft met 103 overwinningen het record in handen.

Top 10 Overwinningen Coureurs Formule 1

1. Lewis Hamilton – 103 overwinningen.

2. Michael Schumacher – 91 overwinningen.

3. Sebastian Vettel – 53 overwinningen.

4. Alain Prost – 51 overwinningen.

5. Ayrton Senna – 41 overwinningen.

6. Max Verstappen – 35 overwinningen.

7. Fernando Alonso – 32 overwinningen.

8. Nigel Mansell – 31 overwinningen.

9. Jackie Stewart – 27 overwinningen.

10. Niki Lauda – 25 overwinningen.

Voor 2023 verwacht Red Bull hevige concurrentie van zowel Ferrari als Mercedes. De uitdaging wordt belemmerd door een vermindering van 10 procent in de windtunneltijd als onderdeel van de straf voor het overtreden van de kostenlimiet van 2021. Die vermindering wordt nog verergerd doordat Red Bull de kleinste windtunneltoewijzing van alle teams heeft als onderdeel van de aerodynamische testbeperkingen van de F1, een successtraf voor het zijn van de regerend wereldkampioen.

Formule 1 testdagen

Voor de testdagen in Bahrein zijn de precieze tijden nog niet bekendgemaakt. De verwachting is echter dat de tijden hetzelfde zullen zijn als seizoen 2022. Dit betekent dat de testdagen lokale tijd om 10:00 uur beginnen (08:00 uur Nederlandse tijd). De testdagen zijn verdeeld in een ochtendsessie en een middagsessie, met daar tussen een uur pauze. Dit betekent dat we er vanuit kunnen gaan dat, van 08:00 uur tot 12:00 uur en van 13:00 uur tot 17:00 uur Nederlandse tijd gereden wordt.

Verwacht tijdschema

Donderdag 23 februari 2023: 08:00 uur tot 12:00 uur – 13:00 uur tot 17:00 uur
Vrijdag 24 februari 2023: 08:00 uur tot 12:00 uur – 13:00 uur tot 17:00 uur
Zaterdag 25 februari 2023: 08:00 uur tot 12:00 uur – 13:00 uur tot 17:00 uur

De eerste F1-race van 2023

  • Datum: 5 maart 2023
  • Race: Grand Prix van Bahrein
  • Circuit: Bahrain International Circuit
  • Starttijd Nederlandse tijd: 16.00 uur

De eerste race van het Formule 1-seizoen 2023 is de Grand Prix van Bahrein . De Race vindt plaats op zondag 5 maart op het Bahrain International Circuit. De race wordt verreden onder kunstlicht, aangezien de start in de lokale avond plaatsvindt. 


Rose Bertram

Rose Bertram

Rose Bertram (27) is internationaal topmodel, influencer en schrijver van het kookboek Chubby in Shape. Ze…
Henley shirt

Henley shirt

Henley-shirts zijn comfortabel, praktisch, geweldig voor laagjes en goed voor alle seizoenen. Helaas, viel de…

Geef een reactie