Oekraïense invasie documentaire ‘Mariupol.Unlost Hope’

Oekraïense invasie documentaire ‘Mariupol.Unlost Hope’

De strijd van Oekraïne tegen de binnenvallende Russische troepen is nu in zijn zesde maand, en de filmmakers van het land blijven vastbesloten om de verschrikkingen te documenteren waarmee de bevolking wordt geconfronteerd.

De Organisatie van Oekraïense Producenten (OUP) heeft de opnames van de documentaire Mariupol.Unlost Hope afgerond, dat de verhalen vertelt van gewone mensen die de eerste maand van de invasie door Rusland in de stad Mariupol doorbrachten. Regisseur is Maksym Lytvinov.

Mariupol, in het oosten van Oekraïne dicht bij de Russische grens, is gedecimeerd sinds het begin van de gevechten. De burgemeester van de stad heeft gezegd dat er 21.000 inwoners zijn omgekomen, terwijl de film het aantal nu op 22.000 zet.

De Organisatie van Oekraïense Producenten (OUP) is een groep van zeven Oekraïense producenten. De groep, opgericht in maart 2022, maakt documentaires en speelfilms over de gevolgen van de Russische inval in de Oekraïne. De groep werkt momenteel aan zes documentaires en één speelfilm.

Mariupol

De groep is ook bezig met een documentaire over de eerste maand van de oorlog, Artem Litvinenko’s Against All Odds (werktitel).

De auteurs onderzoeken hoe Oekraïne erin slaagde de “blitzkrieg” van één van ‘s werelds grootste legers te dwarsbomen en de agressor in de buurt van Kiev terug te dringen. Volgens de producenten zullen er CGI-kaarten van Oekraïne zijn en zullen deelnemers aan de gevechten aan het woord komen.

De film bevat militaire experts, waaronder generaal Ben Hodges (een gepensioneerde bevelhebber van het Amerikaanse leger in Europa), admiraal Sir Philip Jones (een gepensioneerde hoge officier van de Royal Navy) en generaal Andrzej Fałkowski (een voormalige Poolse militaire vertegenwoordiger bij de militaire comités van NAVO en de Europese Unie). De film bevat ook Oekraïense militaire leiders. De release is gepland voor de herfst van 2022.

Het plan is nog twee films, Nine Lives en Hopebahnhof en grote internationale acties voor de uitzending van de docu op de Oekraïense Onafhankelijkheidsdag (24 augustus).

Hieronder kun je een uitgebreide trailer van 10 minuten bekijken.


Geef een reactie