Carlos Alcaraz is de nieuwe koning van het tennis

Carlos Alcaraz is de nieuwe koning van het tennis

Het was de mannenfinale van Wimbledon, waarbij de jonge belofte tegenover de meester stond: de als eerste geplaatste Carlos Alcaraz tegen Novak Djokovic, die meer Grand Slam-titels (23) heeft dan Alcaraz levensjaren heeft (20). Ervaring deed er deze keer echter niet toe.

De jonge belofte heeft eindelijk de meester onttroond, Alcaraz won met 1-6, 7-6 (8-6), 6-1, 3-6, 6-4 en behaalde daarmee zijn eerste Wimbledon-titel in een directe klassieker. Hij blijft de nummer 1 van de wereld en maakt een einde aan Djokovic’s derde poging om een kalender Grand Slam te winnen – het winnen van alle vier de majors in hetzelfde jaar.

“Het winnen van mijn tweede Grand Slam hier in Wimbledon is echt heel speciaal voor mij, een droom die uitkomt, zonder twijfel”, zei Alcaraz. “Ik ben echt heel blij dat ik na de eerste set kon terugkomen. En tegenover Novak staan en op zo’n hoog niveau spelen aan het einde, het was een echt geweldige ervaring voor mij.”

Alcaraz-Wimbledon

Tweede Grand Slam

Zijn tweede grand-slam overwinning betekent dat hij op 20-jarige leeftijd de nummer 1 tennisser op de ATP lijst is. Pete Sampras was 21 toen hij deze titel voor het eerst overnam. Boris Becker was 23. Alcaraz is de jongste speler die ooit deze plek op de ATP-lijst heeft ingenomen, en zijn leeftijd geeft aan dat er een nieuw tijdperk in het mannentennis is aangebroken.

Carlos Alcaraz Garfia werd in het voorjaar van 2003 geboren in El Palmar, Murcia, Spanje, twee maanden voordat de 22-jarige Zwitserse speler Roger Federer zijn eerste Grand Slam won op Wimbledon. Tegen de tijd dat Alcaraz op vierjarige leeftijd op het tennisveld stond, had zijn landgenoot Rafael Nadal al vier slams gewonnen en Federer 11. Novak Djokovic won de Australian Open in 2008.

Nu – Federers 42-jarige knie heeft het uiteindelijk opgegeven, Nadal wint nog steeds slams, en Djokovic, die vaker vecht tegen wereldwijde vaccinregels dan tegenstanders op het veld, wint nog steeds waar hij is mag spelen. Het mannentennis wacht al minstens vijf jaar luid en ongeduldig op jong talent. De hoop is gevestigd op een willekeurig aantal kanshebbers – Daniil Medvedev, Alexander Zverev, Dominic Thiem (voordat hij geblesseerd raakte), Stefanos Tsitipas. Maar zelfs toen ze erin slaagden om grand-slams te winnen, voelde het meer alsof ze een kader waren van de volgende grote spelers, niet de volgende Grote Drie.

Met Alcaraz voelt het echter anders. “Als je een kind bent, wil je altijd als iemand zijn, weet je?” hij zegt. “Het was ongelooflijk voor mij om op te groeien en naar de wedstrijden van de Grote Drie te kijken. De beste ter wereld, die de ATP domineren en al zoveel jaren winnen. Dat hielp me om zoals zij te zijn – nou ja, om te proberen zoals zij te zijn.”

Carlos=Alcaraz

Nadal, die zijn eerste Grand Slam won als 19-jarige op Roland Garros van 2005, is de speler die mensen gewoon niet kunnen nalaten om te vergelijken met Alcaraz. Als de woorden “Spanje” en “tennis” ergens in de buurt van elkaar in een zin worden geplaatst, leiden alle wegen naar Rafa. Hoewel het idee van Nadal als de Obi-Wan Kenobi van Alcaraz leuk is, is het geen waarheid.

Alcaraz wendt zich niet tot één van de Grote Drie voor advies. Juan Carlos Ferrero, zijn coach, voormalig nummer 1 van de wereld en de 2003 Roland Garros winnaar, leidt hem door alles wat hij moet weten. Spanje heeft ook een gezond aantal getalenteerde spelers buiten Rafa, van wie sommigen Alcaraz verafgoodde toen hij opgroeide, en sommigen met wie hij nu nog steeds concurreert zoals: Pablo Andújar, David Ferrer, Feliciano Lopez en Pablo Carreño Busta.

Alcaraz woont en traint aan de JC Ferrero Equilite Sport Academy in Alicante, Spanje. De academie ligt op ongeveer een uur rijden van zijn huis, dus op zijn vrije dagen gaat hij naar zijn familie, waar hij wordt beschouwd als de tiener die hij nog steeds is. “Als we thuis zijn, vertellen mijn ouders me wat ik moet doen. Je weet wel – ‘Doe dit, doe dat’, gewoon normale ouder-kind-dingen. Ik ben normaal.” Hij haalt zijn schouders op. “Ik ben een normale jongen.”

Alcaraz stijgt gestaag door de ranglijst sinds hij zijn ATP-tourdebuut maakte in februari 2020, toen hij 16 was. Er zijn andere spelers die net zo snel zijn, bijvoorbeeld de Australische Alex de Minaur, en er zijn andere jongens die winnen – Medvedev, Nick Kyrgios. Maar deze spelers hebben niet de talenten die Alcaraz wel bezit.

Jongste Wimbledon-finalist sinds 2006

Dit is Alcaraz’ tweede Grand Slam-titel, waarbij hij vastberadenheid toonde als de jongste Wimbledon-finalist sinds 2006 en jongste winnaar sinds 1986. Hij is de eerste man die Wimbledon wint sinds Andy Murray in 2016, die niet Roger Federer of Djokovic heet, en de eerste speler buiten de Big 4 (Federer, Rafael Nadal, Djokovic, Murray) die Wimbledon wint sinds 2002. Hij is nu ook de vierde actieve speler (Djokovic, Murray, Rafael Nadal) met een Wimbledon-titel.

Alcaraz is zich ervan bewust dat zijn bewegingen op het veld krankzinnig zijn. Het is zijn favoriete onderdeel van zijn spel. “Ik beschouw mezelf als een man die dingen heel snel leert.” hij zegt. “Ik leer heel snel en ik werk heel hard. Elke dag. Ik heb de afgelopen twee jaar aan precisiebewegingen gewerkt, echt top.”

Jongere spelers dan Alcaraz, vragen om zijn advies, hij kan nergens heen in Spanje zonder herkend te worden, em wat hij tegen één nieuwe speler zegt, is wat hij tegen ze allemaal zegt. “Je moet gewoon van alles genieten.”

Lees ook: De vriendin van Carlos Alcaraz


Geef een reactie