Alles over de Engelse Premier League

Alles over de Engelse Premier League

De Premier League is het hoogste niveau van de Engelse voetbalpiramide, met 20 teams die strijden om de eer om tot Engelse kampioen te worden gekroond. De Premier League is de thuisbasis van enkele van de beroemdste clubs, spelers, managers en stadions in het wereldvoetbal en is de meest bekeken competitie ter wereld met een miljard mensen die deze competitie volgen in 188 landen.

De Premier League vindt plaats tussen augustus en mei en de teams spelen tegen elkaar thuis en uit, wat in totaal 380 wedstrijden oplevert. Drie punten worden toegekend voor een overwinning, één punt voor een gelijkspel en geen voor een nederlaag, waarbij het team met de meeste punten aan het einde van het seizoen de Premier League-titel wint.

De teams die in de top vier van de Premier League eindigen, kwalificeren zich voor de groepsfase van de UEFA Champions League van volgend seizoen. Een vijfde plaats in de Premier League zal een team in de UEFA Europa League plaatsen, maar de volgende best geplaatste teams die zich niet hebben gekwalificeerd voor Europa zullen ook deelnemen aan de competitie als de winnaars van de FA Cup en/of League Cup zich via hun competitie kwalificeren positie. Het team dat als zesde of lager eindigt, afhankelijk van de bekercompetities, zal deelnemen aan de UEFA Europa Conference League.

De teams die aan het einde van de campagne in de onderste drie van de ranglijst eindigen, degraderen naar de Championship, het tweede niveau van het Engelse voetbal. Die teams worden vervangen door drie clubs die uit het Championship zijn gepromoveerd; de clubs die op de eerste en tweede plaats eindigen en de derde via de play-offs aan het einde van het seizoen.

Sinds het begin van de League in 1992 zijn er zeven verschillende winnaars geweest: Manchester United, Arsenal, Chelsea, Manchester City, Blackburn Rovers, Leicester City en Liverpool. Man Utd heeft tot nu toe het meeste succes gehad met 13 titels in de 30 seizoenen. Man City heeft het Premier League-record voor de grootste winstmarge, toen ze in 2017/18 19 punten voorsprong hadden op de als tweede geplaatste Manchester United. De kleinste winstmarge van +8 doelsaldo kwam in 2011/12 toen het doelpunt van Sergio Agüero, diep in de blessuretijd op de laatste dag van het seizoen, Man City de titel bezorgde in de meest dramatische Premier League-finale ooit.

Het Arsenal van Arsène Wenger is de enige ploeg die de hele Premier League-campagne ongeslagen is gebleven. Dat recordseizoen werd behaald in 2003/04 toen ze de titel wonnen met 11 punten voorsprong op Chelsea.Er zijn de afgelopen vijf jaar vier verschillende Premier League-kampioenen geweest, waarbij Leicester City een ongelooflijk sportief verhaal afsloot door de titel in 2015/16 te winnen.

De onwaarschijnlijke titelzege kwam een ​​seizoen nadat de Foxes de degradatie met slechts zes punten hadden vermeden. Man City is de titelverdediger en heeft de Premier League-trofee behouden in 2021/22 door voor het tweede seizoen op rij Liverpool nipt te verslaan.

In totaal hebben 50 clubs in de Premier League gespeeld, waarvan Brighton & Hove Albion en Huddersfield Town de laatste zijn die hun debuut maakten in 2017/18. Zes clubs zijn “altijd aanwezig”, die sinds de oprichting in de Premier League spelen: Arsenal, Chelsea, Everton, Liverpool, Manchester United en Tottenham Hotspur.

Kampioen: Manchester City of Liverpool

“Ik heb geen idee hoe het gaat lopen maar, het ziet ernaar uit dat City uiteindelijk de kampioen zal worden” aldus Jurgen Klopp. de manager van Liverpool, tijdens de voorbereiding op de premier league 2022/23. Niet dat Klopp’s Liverpool zich daarbij zal neerleggen, maar het is moeilijk om de waarheid over de kampioenen van Pep Guardiola te ontkennen.

Het meest scorende team van het land heeft de grootste doelpuntenmachine van zijn generatie toegevoegd. Er zijn echter kanttekeningen, Erling Haaland is overgekomen van Borussia Dortmund met een recente geschiedenis van knagende blessures en zelfs de spitsen die het het meest gedijen onder Guardiola, zoals Sergio Agüero en Robert Lewandowski, hebben de tijd nodig gehad om te acclimatiseren aan de eisen van de Catalaan. Bovendien hebben Gabriel Jesus, Raheem Sterling en Oleksandr Zinchenko, ‘The Citizens’ verlaten.

Desalniettemin zien Julian Alvarez, die het enige doelpunt maakte voor Manchester-City in de met 3-1 verloren wedstrijd tegen Liverpool om het Community Shield, en middenvelder Kalvin Phillips eruit als zeer goede aankopen en, wie weet, gaat City nog een echte linksback aantrekken.

Jack Grealish lijkt in vorm te zijn voor dit seizoen en Kevin De Bruyne is één van de beste voetballers van de wereld. Al met al ziet het er voor City goed uit om naast buren Manchester United het enige team te worden dat drie keer de Premier League op rij en vijf in zes seizoenen wint.

Champions League-kwalificatie: Liverpool, Tottenham, Chelsea

De Premier League’s ‘Big Six’ is de afgelopen seizoenen in feite opgesplitst in een twee en een vier, waarbij City en Liverpool de eerste twee posities in drie van de afgelopen vier seizoenen hebben ingenomen. Klopp’s Liverpool is realistisch gezien het enige team dat mogelijk City kan verslaan, onder andere door de komst van recordaankoop Darwin Nunez ( Benfica) die de klap van het vertrek van Sadio Mané naar Bayern München verzacht.

Buiten deze top twee is, wie eindigt waar tussen de derde en zesde plaats, een gok. Maar op dit moment ziet Tottenham er erg goed uit. Manager Antonio Conte lijkt alles te hebben gekregen wat hij wilde voor dit seizoen. Met de komst van Braziliaanse international Richarlison van Everton, heeft Spurs eindelijk een aanvaller van hoge kwaliteit om samen met Harry Kane en Son Heung-min, Tottenham naar de derde plaats te leiden.

Chelsea’s is moeilijk in te schatten. Sterling en Kalidou Koulibaly zien eruit als briljante aankopen, maar het einde van de Romelu Lukaku-soap zorgt ervoor dat ze een betrouwbare doelpuntenmaker als centrumspits tekort komen. Antonio Rudiger en Andreas Christensen zijn vertrokken, waarbij de laatste naar Barcelona is gegaan.

Manager Thomas Tuchel erfde in januari 2021 een team tijdens het tumult over eigenaarschap in het midden van het seizoen en bracht ‘The Blues’ naar de kwarfinale van de Champions League. Tuchel is een formidabele coach en Chelsea heeft genoeg voetbal-kwaliteit om in de top vier te blijven.

Arsenal en Manchester United klaar staan klaar om toe te slaan. Gabriel Jesus, Zinchenko, de Portugese middenvelder Fabio Vieira en de Braziliaanse verdediger Marquinhos, vormen een mooi raamwerk voor manager Mikel Arteta. De ‘Gunners’ voelen zich nog steeds een beetje licht op het centrale middenveld en in termen van aanvallende vuurkracht, maar verwachten dat ze tekenen van vooruitgang blijven vertonen.

Dat is ook waar de focus moet liggen bij Manchester United, na een werkelijk ellendig 2021/22. Een deel van het kruiperige over Erik ten Hag om ervoor te zorgen dat zijn spelers op tijd komen (nou ja, behalve Cristiano Ronaldo – hij was erg laat), erin slagen om zichzelf aan te kleden en niet meer naar hun bloedige telefoons aan de eettafel te kijken, leek een beetje veel , maar United’s pre-season uitjes voelde als een verademing voor hun fans.

Teamstructuur, tactiek, een plan! Anthony Martial en Marcus Rashford zouden hun beste vorm kunnen herontdekken en Jadon Snacho zal veel meer lijken op de speler die United dacht te hebben getekend onder een trainer die op maat gemaakt lijkt voor de Engelse international.

Ondanks alle opwinding over Erik Ten Hag als nieuwe manager, de nieuwe aanwinsten en een nieuw tijdperk, zou een vierde plaats en duidelijk aangeven dat er betere dagen aankomen, absoluut prima zijn. Alleen hopen dat de fans ook zo denken.

Stand

Premier League 2023/2024

PWDLGFGADifPts
1Manchester City
38
28
7
3
96
34
+62
91
2Arsenal
38
28
5
5
91
29
+62
89
3Liverpool
38
24
10
4
86
41
+45
82
4Aston Villa
38
20
8
10
76
61
+15
68
5Tottenham Hotspur
38
20
6
12
74
61
+13
66
6Chelsea
38
18
9
11
77
63
+14
63
7Newcastle United
38
18
6
14
85
62
+23
60
8Manchester United
38
18
6
14
57
58
-1
60
9West Ham United
38
14
10
14
60
74
-14
52
10Crystal Palace
38
13
10
15
57
58
-1
49
11Brighton & Hove Albion
38
12
12
14
55
62
-7
48
12AFC Bournemouth
38
13
9
16
54
67
-13
48
13Fulham
38
13
8
17
55
61
-6
47
14Wolverhampton Wanderers
38
13
7
18
50
65
-15
46
15Everton
38
13
9
16
40
51
-11
40
16Brentford
38
10
9
19
56
65
-9
39
17Nottingham Forest
38
9
9
20
49
67
-18
32
18Luton Town
38
6
8
24
52
85
-33
26
19Burnley
38
5
9
24
41
78
-37
24
20Sheffield United
38
3
7
28
35
104
-69
16Geef een reactie