Rafael Nadal bereidt zich voor op de Australian Open met zijn kenmerkende RM 27-04 horloge

Rafael Nadal bereidt zich voor op de Australian Open met zijn kenmerkende RM 27-04 horloge

Nu de soap rond Novak Djokovic voor de 2022 Australian Open voorbij is, kunnen we ons concentreren op de andere kanshebbers voor de eindzege van dit eerste Grand Slam toernooi van het seizoen, naast de nummer 2 van de wereld, Medvedev en de Duitse Alexander Zverev behoort ook Rafael Nadal volgens de bookmakers tot de kanshebbers (Nadal staat op een quotering van 7.00, wat betekent dat je voor iedere ingelegde euro er zeven terugkrijgt) om het toernooi te winnen. Maar wij willen het vooral hebben over het fantastische horloge dat Rafael Nadal draagt tijdens zijn wedstrijden.

Rafael Nadal’s Richard Mille RM 27-04

Waarom dragen niet meer atleten horloges tijdens een wedstrijd? Veel redenen natuurlijk, waaronder het feit dat het oncomfortabel is om een groot stuk staal om je pols te hebben, de mogelijke gevaren voor andere spelers in contactsporten en het feit dat het vaak tegen de regels is. Maar dat maakt natuurlijk alleen maar de atleten die horloges dragen – om nog maar te zwijgen van de horloges zelf – des te opmerkelijker.

Niemand begrijpt dit beter dan Richard Mille, die iedereen, van Bubba Watson tot Usain Bolt, heeft uitgerust met felgekleurde quartz- en carbon-uurwerken die net zoveel kosten als een starterswoning in de randstad. Hoe speciaal de creaties van Mille ook zijn, geen enkele is indrukwekkender dan het gelijknamige horloge dat Rafael Nadal droeg toen hij deze week de Melbourne Summer Set in Australië, een voorbereidings toernooi op de Australian Open 2022 won.

Rafael-Nadal’s-Richard-Mille-RM 27-04
Rafael-Nadal’s-Richar-Mille-RM-27-04

De RM 27-04 TOURBILLON RAFAEL NADAL

Door het ontwerp van een tennisraket na te bootsen (men neemt aan dat de gelijkenis opzettelijk is), is het een horloge dat er zeer bijzonder uitziet. De kabel is op 5 uur verankerd aan één spanner, gekruist rond de wijzerplaat en door de Grade 5 titanium ring, en vervolgens verankerd aan een tweede spanner om 1o’clock. Als je op die twee richtingsnummers hebt gelet, zul je je realiseren dat dit betekent dat de beweging diagonaal is georiënteerd, opgehangen in het gaas door vijf Grade 5 titanium haken die uit de basisplaat steken.

De stalen kabels die over de RM 27-04 zijn gespannen, zijn er niet alleen voor een mooi uiterlijk, het is eigenlijk een essentieel ontwerpelement., Het fijne gaas fungeert ook als een ophangsysteem, dat de beweging dempt tegen schokken en het horloge in staat stelt versnellingen van meer dan 12.000 g te weerstaan – wat ongeveer 11.997 meer g is dan astronauten ervaren tijdens het opstijgen.

Rafael-Nadal’s-Richard-Mille-RM-27-04

De horlogekast, die is gemaakt van TitaCarb – een combinatie van titanium en carbon, zorgt voor een uitzonderlijk laag gewicht namelijk; slechts 30 gram met band. Het binnenwerk wordt op zijn plaats gehouden door 5N gouden spanners. Dit exclusieve horloge heeft een Limited edition van slechts 50 exemplaren en een prijs van € 920.000. Is die prijs toch net wat teveel voor je budget, dan is er een goedkoper alternatief, namelijk de:

RM 35-03 Rafael Nadal

De Richard Mille RM 35-03 ‘Rafael Nadal’ horloge, met een voor het eerst door de gebruiker instelbare variabele traagheidsrotor.

Richard Mille-horloges bevatten vaak onderschatte technische vooruitgang, zoals de RM 35-03 Rafael Nadal, een tourbillon-horloge dat letterlijk licht genoeg is om te drijven en robuust genoeg is om het om de pols van Rafael Nadal te dragen, komt niet elke dag langs.

De nieuwe RM 35-03 is een uitbreiding op de originele RM 035-horloge lijn, die een ultralicht uurwerk hebben met een gewicht van slechts 4,3 gram. Het horloge komt bij de lancering in twee versies, in blauwe Quartz TPT met een witte Quartz TPT kastband en witte Quartz TPT en Carbon TPT met een Carbon TPT kastband. TPT staat voor Thin Ply Technology, een fabricagetechnologie voor het maken van ultradunne (het woord “ultra” komt veel voor als je het over Richard Mille hebt) laminaatvellen, bestaande uit unidirectionele vezels.

Hoewel de behuizing behoorlijk interessant is vanuit technisch en materiaalwetenschappelijk oogpunt (het composiet ziet er ook best cool uit; de verschillende lagen laminaat zorgen voor een zeer in het oog springend visueel effect), de grootste update is de rotor met instelbare geometrie. Het idee achter de rotor met instelbare geometrie is dat je de effectieve traagheid van de rotor kunt variëren door de positie van twee vleugelachtige elementen die eraan zijn bevestigd te veranderen, waardoor je het horloge kunt aanpassen naar “sport mode”.

RM-35-03-Rafael-Nadal

De variabele traagheidsrotor werd in 2016 door Richard Mille geïntroduceerd in de RM 35-02, maar het enige probleem was dat de rotor niet door de gebruiker verstelbaar was – je moest hem naar een RM-servicecentrum brengen. In de RM 35-03 kan de rotorgeometrie worden aangepast met een pusher. Druk op de pusher en het horloge gaat in de sportmodus, waarbij beweging van de rotor wordt geblokkeerd tijdens “inspannende activiteit”. Er is een aan-uit-indicator om te laten weten of de sportmodus actief is of niet.

Prijs bij lancering, € 193.000 voor beide versies. Geef een reactie