Samsung Galaxy S21 FE 5G Review

Samsung Galaxy S21 FE 5G Review

Samsung doorbrak dit jaar de traditie door op CES (Consumer Electronics Show) een nieuwe telefoon aan te kondigen. De Samsung Galaxy S21 FE 5G, deze smartphone bevindt zich in het duurdere middenklasse telefoons segment en biedt een alternatief voor de flagships S21-apparaten Er is namelijk een categorie in de smartphonemarkt de afgelopen jaren is ontstaan en die je “value flagships” ‘waardevlaggenschepen’ kan noemen – bijna alle functies van een high-end smartphone maar met een aanzienlijk lagere prijs.

Hoewel het een sexy uitziend apparaat is, heeft het ook een prijskaartje van rond de € 760,00, is de Samsung Galaxy S21 FE 5G zoveel waard? De S21 FE arriveert erg laat in de productcyclus van de S21-familie, waardoor een deel van de glans van het “vlaggenschip van dit jaar voor minder” wordt weggenomen. Het biedt ook zo ongeveer alles wat je krijgt bij de standaard S21, met uitzondering van een paar minder RAM-geheugen, een telecamera van lagere kwaliteit en een iets groter scherm.

Samsung Galaxy S21 FE review: Design

Als het op design aankomt, ziet de Samsung Galaxy S21 FE 5G er bijna precies hetzelfde uit als zijn reguliere S21-tegenhanger, inclusief de links uitgelijnde camerabobbel met 3 lenzen. Het belangrijkste verschil is dat het een tikje kleiner is. Het ziet en voelt er eerlijk gezegd behoorlijk glad uit, ondanks de plastic afwerking. Of zoals Samsung het noemt, Glasstic.

Wat betreft kleuren zijn er 4 opties: Graphite, White, Olive en Lavender, waarbij de laatste 2 vooral een lust voor het oog zijn. Het toestel is ongelooflijk dun en licht. Het scherm is ook indrukwekkend, met een slanke rand en een 6,4-inch FHD+ 120Hz-scherm. Kortom, dit ding ziet er geweldig uit en voelt warm aan.

Samsung Galaxy S21 FE review: Prestaties

Als het op prestaties aankomt, is de Samsung Galaxy S21 FE verrassend indrukwekkend, vooral als het gaat om het 120Hz AMOLED-scherm. Het heeft een helderheidsniveau dat het streamen van inhoud geweldig maakt, vooral op 6,4 inch. Maar de verversingssnelheid betekent ook dat de respons boterzacht is. Dit maakt zowel gamen als scrollen op internet en social een leuke en snelle ervaring.

samsung-galaxy-s21-fe

De Samsung Galaxy S21 FE wordt aangedreven door de Qualcomm Snapdragon 888 processor en een aantal opslag- en RAM-opties: 6 GB RAM met 128 GB opslag of 8 GB RAM met 256 GB opslag, zorgen voor naadloze, snelle prestaties voor de meeste taken. Een 1080p OLED-scherm dat helder en levendig is met rijke zwarttinten, biedt soepel scrollen met een verversingssnelheid van 120 Hz.

Samsung Galaxy S21 FE review: Batterij

samsung-galaxy-s21-fe

Er is een batterij van 4.500 mAh aan boord die tijdens mijn tests gemakkelijk een dag van matig gebruik meeging. Krachtige gebruikers bevinden zich aan het einde van de dag mogelijk in het batterijpercentage van één cijfer, vooral met de instelling voor vloeiendheid van het scherm op de standaard 120 Hz. Er is geen optie voor een variabele verversingssnelheid, wat zou helpen de levensduur van de batterij te verlengen bij gebruik van de hogere verversingssnelheidsinstelling – alleen standaard 60 Hz of 120 Hz. En zelfs met een groot, helder scherm en een hoge verversingssnelheid, gaat de batterij een hele dag mee.

Samsung Galaxy S21 FE review: Camera

De S21 FE heeft dezelfde hoofdcamera aan de achterzijde — een 12-megapixel f/1.8-module met optische stabilisatie — als de standaard S21. De telecamera is echter anders, met een veel kleinere 8-megapixelsensor en 3x optische zoom in plaats van de 64-megapixel 3x hybride digitale / optische zoom van de S21. Toch is het een gestabiliseerde, echte optische telecamera, en die zijn niet echt gegarandeerd in de klasse rond de € 800. Het is mogelijk om 30x hybride zoom opnames te maken met de S21 FE, maar de camera werkt met veel minder data dan de S21, dus foto’s lijken (voorspelbaar) op aquarellen.

Foto’s met de native 3x zoom zien er veel beter uit – zelfs bij weinig binnenverlichting is het mogelijk om acceptabel scherpe foto’s in portretmodus te maken met de zoomlens. Dat is geen geringe prestatie voor een kleine sensor. De hoofdcamera van de S21 FE presteert over het algemeen goed. Foto’s zijn helder en verzadigd, zoals we van Samsung verwachten, en de nachtmodus geeft een indrukwekkende hoeveelheid detail weer, op voorwaarde dat je onderwerp niet beweegt.

Conclusie

Het is een heerlijk licht toestel met een chique design en een aantal leuke features, en de camera, hoewel niet de beste in zijn klasse, kan prachtige foto’s maken.Over het algemeen is deze telefoon uitstekend voor de prijs. Maar als je budget je niet tegenhoudt, is het misschien logischer om de meer premium Samsung Galaxy S21 Ultra te kopen voor een extra paar honderd euro.


Geef een reactie